SLİDE İÇERİK
Üyelerden Haberler

TÜRKİYE İHRACATININ YÜZDE 7’SİNİ GERÇEKLEŞTİREN HADIMKÖY, BANGLADEŞ’E AÇILIYOR

Türkiye’nin 168,1 milyar dolarlık ihracatının yüzde 7’sini tek başına gerçekleştiren Hadımköy’de, 12 Nisan Cuma günü DEİK Türkiye Bangladeş İş Konseyi Başkanı Laura Gök’ün, Hadımköy Arnavutköy Sanayi ve İş Adamları Derneği [HASİAD] Başkanı Hüseyin Bozdağ ve yönetim kurulununve Bangladeş Büyükelçisi M. Allama Siddiki’ninkatılımıyla toplantı düzenlendi.

Toplantıda, Türkiye Bangladeş arasındaki ticaret hacminin 850 milyon dolardan yıl sonuna kadar 1 milyar dolara çıkarılması için önemli adımlar atıldı. İki kardeş ülke olan Türkiye-Bangladeş arasındaki ticaret hacminin artırılması için yapılan iş toplantılarına bir yenisi daha eklendi. İstanbul Havalimanı, Kanal İstanbul ve diğer çalışmalarla birlikte değerlenen ve yatırımın 100 milyar dolara ulaştığı Hadımköy bölgesini temsil eden HASİAD, 12 Nisan Cuma günü DEİK Türkiye Bangladeş İş Konseyi Başkanı Laura Gök’ü ve Bangladeş Büyükelçisi M. Allama Siddiki’yi ağırladı. Açış konuşmasını yapan HASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozdağ, “Hadımköy sanayi bölgesi, 1976 yılında kurulmuş bir sanayi bölgesidir ve Türkiye’nin en büyük sanayi bölgesi konumuna gelmiştir. Türkiye’nin 168,1milyar dolar ihracatının yüzde 7’si Hadımköy’den geliyor. Bölgemizde 70000 çalışanımızla yaklaşık 20 Milyar TL’lik bir işlem hacmine sahibiz. İhracatın kalbinin attığı bölgemizde Sayın Başkan Laura Gök’ü ve Bangladeş Büyükelçisi M. Allama Siddiki’yiağırladığımız için çok mutluyuz. Bugün onlardan Bangladeş pazarı hakkında kıymetli bilgiler öğrenerek bu pazara ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

DEİK Türkiye Bangladeş İş Konseyi Başkanı Laura Gök, yüzde 7,3 büyüme rakamıyla Bangladeş’in önemli bir pazar olduğuna dikkat çekerken ne yazık ki pazarın iyi bilinmediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “2019, Türkiye için ihracat yılı olacak. İhracat bilmeyen şirketler dahi bu sene ihracata ağırlık vermiş durumdalar. Tam da bu noktada HASİAD ile toplantımız ihracatta oldukça bakir bir pazar olan Bangladeş ile ticaretimizin artması için büyük önem taşıyor. Bildiğiniz üzere ikili ekonomik ilişkilerde, Türkiye ile Bangladeş arasındaki ticaret hacmi artmaktadır. Geçen yıl itibariyle, 850 milyon doları bulan ticaret hacminde dengeler Bangladeş lehineydi. Bangladeş ve Türkiye arasındaki ticari açık giderek dengeli bir hale bürünmektedir. Hedefimiz yıl sonuna kadar ticaret hacmini 1 milyar dolara çıkarmaktır.”

Fırsatlar değerlendirilmeli

Güneydoğu Asya’nın 160 milyon nüfusuyla dev ülkesinin DEİK’i olarak kabul edilen FBCCI [Federation Bangladesh Chambers of Commerce & Industries] ileturizm, ilaç endüstrisi, BT, enerji, altyapı-inşaat, sağlık turizmi, gıda ve tarımsal sektörler gibi sektörlere karşılıklı yatırımlar çekilmesi hedefleniyor. Türkiye Bangladeş’ten bitkisel tekstil elyafları kağıt ipliği ve kağıt ipliğinden dokunmuş kumaşlar, jüt, seramik ürünleri, tekstil ürünleri ithal ederken, makine, mekanik aletler, nükleer reaktörler, kazanlar bu ürünlerin parçaları, pamuk, tekstil kimyasalları, demir ve çelik ihraç etmektedir. Bangladeş Büyükelçisi M. Allama SiddikiiseBangladeş’in Türk ihracatçılar içininşaat, altyapı, tekstil, bankacılık, enerji, ulaştırma, gemicilik, otomotiv gibi çeşitli sektörler de fırsatlar sunduğunu belirtti.

Ticaret ataşesi atanmalı


Ülkenin yıllık büyümesinin 3 yıl önce yüzde 6’lardan yüzde 7,86’ya çıktığını ifade eden Gök, “Son 10 yılda Bangladeş’teki yoksul sınıfın nüfusu azalırken, orta sınıfta ise hızlı bir yükseliş söz konusu. Kişi başına milli gelir ise 1.700 Dolarlara yükselmiş durumda. Dizi ihracatıyla birlikte Bangladeşliler, şu a Türkiye’yi çok fazla merak ediyorlar ve seyahat rotalarına Türkiye’yi eklemiş durumdalar. Bangladeş’te Türkiye’yi tanıtım ofisleri kurularak, uçuş seferlerinin arttırılmasıyla sağlık turizmi konusunda Avrupa yerine, Türkiye’yi tercih etmelerini sağlayabiliriz. Ancak bir an önce başkent Dakka’ya ticaret ataşemizin atanmasını talep ediyoruz” derken, hemen hemen her sektör için Bangladeş’in iyi bir potansiyele sahip olduğunu da sözlerine ekledi.




Degerli HASIAD Üyeleri;

27 Mart 2014  tarihinde yapilan genel kurulda sizlerin teveccühleri ile bu göreve seçilmis ve aldigimiz HASIAD bayragini daha iyi yerlere getirebilmeyi hedeflemistik. Yeni yönetim kurulu olarak yola baslarken HASIAD ismininin daima olumlu sekilde gündemde kalmasini  ve dernegimizin bölgemizin saygin sivil toplum kuruluslarindan birisi olmasini saglamak ana hedeflerimizdi.

Görev yaptigimiz iki yil boyunca degisen ve zor sartlarda degiserek , büyüyerek ve sayginligini arttirarak dernegimizi daha iyi yerlere getirmeye çalistik.

Yönetim Kurulumuz iki yillik çalisma dönemi içersinde 90 adet Yönetim Kurulu toplantisi yaparak çesitli kararlar almis, projeler üretmis, bunlarin uygulamalarini takip etmis ve asagida belirtilen hizmetler üretilmistir.

Iki yillik süreçte Dernegimizden  yeni üye aramiza katilmistir. Su an 124 üyesi olan bir dernek olarak çalismalarimiza devam ediyoruz.

Önümüzdeki dönemde yeni olusumlarla HASIAD’in bölgede daha etkin bir Sivil Toplum Kurulusu olmasi nedeniyle üye sayimizin arttirilmasi yönünde çalismalarimiz devam edecektir.

Iki yil içinde firma ziyaretinde bulunarak sorunlari dinledik, fikir alisverislerinde bulunduk, isletmeleri gezdik, yeni firmalarla tanistik.

Göreve gelir gelmez Yeni Yönetim Kurulumuzu tanitmak, sorunlarimizi anlatmak ve bu dönem ki projelerimiz hakkinda bilgiler vermek amaciyla sirasiyla idari olarak bagli oldugumuz, Arnavutköy Kaymakami Sn Fikret Dayioglu’nu, Arnavutköy Belediye Baskani A.Hasim Baltaci  makamlarinda  ziyaret ettik.


Devamı...

Duyurular Tüm Duyurular...

Maske Dağıtımı Hakkında Bilgilendirme

 
Değerli Meclis Üyelerimiz

İstanbul’daki işletmelerin maske ihtiyacının bir bölümü dün akşam Ankara’dan İstanbul Valiliğine gönderilmiştir. Dağıtım, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından koordine edilmektedir. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzün talebi ile bugün Odamızca üyelerimize duyuru yapılarak talep toplanmaya başlanmıştır. Gelen talepler Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne iletilmektedir.
Maske ihtiyacınızı aşağıdaki bağlantıdan Odamıza iletebillirsiniz.

Saygılarımızla

Haktan Akın
Genel Sekreter

https://form.jotform.com/201072307833952

Sokağa Çıkma Yasağında İzin Süreçleri Hakkında Bilgilendirme

 Değerli Meclis Üyelerimiz,

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Odamıza bugün gelen yazıda; sokağa çıkma yasağı genelgesi kapsamında yer almadığı halde, ihracat bağlantı ve taahhüdü olan firmalar, faaliyetlerine ara vermeleri durumunda büyük zarar oluşturacak imalat sanayi firmaları ile faaliyetlerine devam eden sektörlere girdi ve hammadde sağlayan firmaların sokağa çıkma yasağı olan günlerde faaliyetlerine devam edebilmeleri için, İstanbul Valiliği Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün stmistanbulil@sanayi.gov.tr adresine elektronik ortamda müracaat etmeleri gerektiği belirtilmektedir.
Başvuruda; müracaat dilekçesi, sanayi sicil belgeleri ile ihracat siparişlerini gösterir herhangi bir belgenin (sipariş mektubu, sözleşme, proforma fatura vb) belirtilen e-posta adresine elektronik olarak gönderilmesi gerekmektedir.
Başvurular İstanbul Valiliği tarafından değerlendirilecektir
Saygılarımızla,

Haktan Akın
Genel Sekreter