24 Ocak 2015 CUMARTESI
Resmî Gazete
Sayi : 29246
TEBLIG
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ile Çevre ve Sehircilik Bakanligindan:
BÜYÜK ENDÜSTRIYEL KAZALARLA ILGILI HAZIRLANACAK
GÜVENLIK RAPORU TEBLIGI
BIRINCI BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanimlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Tebligin amaci; 30/12/2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Büyük Endüstriyel Kazalarin Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltilmasi Hakkinda Yönetmelik’ te belirtilen üst seviyeli kurulus isletmecilerinin, ayni Yönetmeligin 11 inci maddesi geregi hazirlamalari veya hazirlatmalari gereken güvenlik raporlarina iliskin usul ve esaslari belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Teblig, Büyük Endüstriyel Kazalarin Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltilmasi Hakkinda Yönetmeligin 5 inci maddesinde tanimlanan üst seviyeli kuruluslar hakkinda uygulanir.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Teblig, Büyük Endüstriyel Kazalarin Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltilmasi Hakkinda Yönetmeligin 11 inci ve 21 inci maddelerine dayanilarak hazirlanmistir.
Tanimlar ve kisaltmalar
MADDE 4 – (1) Bu Tebligde geçen;
a) BKÖP: Büyük kaza önleme politikasini,
b) Güvenlik raporu: Üst seviyeli kurulusun, kurulusun çevresinin, kurulusta yürütülen faaliyetlerin ve proseslerin tanitiminin
yapildigi, Büyük Endüstriyel Kazalarin Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltilmasi Hakkinda Yönetmeligin eki Ek-3’te belirtilen ilkeleri içerecek sekilde kurulusta uygulanan güvenlik yönetim sistemi ile ilgili bilgilerin ve isletmecinin taahhütlerinin bulundugu belgeyi,
c) Güvenlik raporu formati: Ek-1’de belirtilen; biçim ve genel kurallar dikkate alinarak ve Ek-2’de belirtilen güvenlik raporunda bulunmasi gerekli asgari bilginin, belirtilen baslik ve numaralara göre siralanmasini içeren güvenlik raporu düzenini,
ç) GYS: Güvenlik yönetim sistemini,
d) Kritik olay (KO): Büyük kazaya sebebiyet verme potansiyeli olan bütünlük kaybini,
e) Yönetmelik: 30/12/2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Büyük Endüstriyel Kazalarin Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltilmasi Hakkinda Yönetmeligi, ifade eder.
IKINCI BÖLÜM
Genel Yükümlülükler
Isletmecinin güvenlik raporu ile ilgili yükümlülükleri
MADDE 5 – (1) Üst seviyeli bir kurulusun isletmecisi Ek-2’de belirtilen bilgileri ve güvenlik raporu formatini dikkate alarak bir güvenlik raporu hazirlar veya hazirlatir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Güvenlik Raporunun Incelenmesi, Gizli Bölümleri ve Raporda Belirtilen Bilgilerin Dayanaklari
Güvenlik raporunun incelenmesi
MADDE 6 – (1) Güvenlik raporlari Yönetmeligin 11 inci ve 12 nci maddelerinde belirtilen usul ve esaslara göre incelenir.
Güvenlik raporunun gizli bölümleri
MADDE 7 – (1) Hazirlanan güvenlik raporlarinda, Ek-2’nin birinci ve ikinci bölümünde yer alan 1.1.6 (bildirim dahilindeki tehlikeli madde ve miktarlari), 1.2 (b) ve (c), 1.4.1 (c hariç), 1.4.2, 1.5 (a) ve 1.5.2, 1.5.16, 2.2.2, 2.2.3, 2.2.4, 2.2.6, 2.2.7 numarali maddeler ve bu maddelere ait alt basliklari ile üçüncü bölümünün tamaminda belirtilen bilgiler, Yönetmeligin 21 inci maddesi geregince gizli olarak kabul edilir ve bu bölümler üçüncü kisilere açiklanmaz.
Güvenlik raporunda belirtilen bilgilerin niteligi
MADDE 8 – (1) Güvenlik raporunda kullanilan veya belirtilen; güvenilirlik verileri, olasilik verileri,enstrümantasyon güvenlik sertifikasyonlari, meteorolojik, hidrografik ve benzeri bilgiler ile referans bilgilerinin; hangi ulusal/uluslararasi kurum veya kuruluslar ile ulusal/uluslararasi kabul görmüs bilimsel veya standardize edilmis kaynaklardan alindigi belirtilir.
Güvenlik raporu ile birlikte gönderilen risk degerlendirmesi
MADDE 9 – (1) Üst seviyeli kurulusun isletmecisi tarafindan, Yönetmeligin 8 inci maddesi geregi hazirlanan/hazirlatilan kantitatif risk degerlendirme belgeleri, güvenlik raporu ile birlikte ancak ayri bir doküman olarak harici bir bellek ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligina gönderilir. Söz konusu kantitatif risk degerlendirme belgeleri, güvenlik raporunun herhangi bir bölümünü veya ekini teskil etmez.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çesitli ve Son Hükümler
Idari tedbirler ve uygulanma usulleri ile yaptirimlar
MADDE 10 – (1) Güvenlik raporunun yetersiz bulunmasi halinde, Yönetmeligin 23 üncü maddesinin ikinci fikrasinda belirtilen hükümler uygulanir.
Yabanci dildeki kaynaklar
MADDE 11 – (1) Yabanci dildeki kaynaklardaki bilgilerin kullanilmasi durumunda güvenlik raporunun ekinde, söz konusu bilgilerin ilgili mevzuata göre yeminli tercüman tarafindan yapilan Türkçe çevirileri sunulur.
Yürürlük
MADDE 12 – (1) Bu Teblig yayimi tarihinde yürürlüge girer.
Yürütme
MADDE
13 – (1) Bu Teblig hükümlerini Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani ile Çevre ve Sehircilik Bakani müstereken yürüt